Joski

FI KVA FI MVA MV-14 Jalakavan Jojo FI39050/11 "Joski"

Jämtlanninpystykorvanarttu

s. 29.3.2011

Kasv. Sakari Närvä, Kauhajoki

Om. Johanna & Erkki Eloranta

i. FI KVA Elimon Salon Ape

e. FI KVA Jalakavan Seita

Lonkat B/B

Kyynärät 0/0

Polvet 0/0

Silmätutkimus: ei todettu perinnöllisiä silmäsairauksia

Sydämen kuuntelu: ei sivuääniä


Joski tuli meille puolivuotiaana Kauhajoelta, ehti olla pari viikkoa ja jäi auton alle.... Oikeasta etujalasta murtui kyynär- ja värttinäluu...siinä kohtaa joutui kaksi kertaa miettimään, koska jalan kallis operointi ei takaa paranemista...mutta leikkaukseen lähdettiin. Jalka lähti paranemaan hyvin, parin kuukauden kuluttua poistettiin uudella leikkauksella levyt. Joski kuntoutui pikkuhiljaa, ollen syksyllä 2012 täydessä valmiudessa hirvimetsälle. Ensimmäinen kaato tuli päivälleen puolentoista vuoden iässä, syyskuussa 2012, vaikka oli jalkakin ollut välissä poikki.... Ei ole siis tarvinnut koiraa sen kummemmin "opettaa" mitä hirville kuuluu tehdä, vaan kyllä se on syttynyt ihan itsekseen ja nopeasti -ei ole neuvoja kaivannut! Kaatoja saatiin lisää ja joulun aikaan Joski oli tarkoitus viedä ensimmäiseen kokeesee, mutta sitten tuli juoksut. Ensimmäinen koekäynti siis siirtyi seuraavalle syksylle, ensimmäisessä kokeessa tosin kertyi lähinnä kilometrejä kun ei sonni pysähtynyt (työskentelymatka 25.5km + haun aikana toiset saman verran)... Mutta ykköset saatiin kuukaudessa kasaan ja Joskista tuli käyttövalio. Syksyllä 2014 on ollut vähän epäonnea koerintamalla ja välillä haukussa oli hirven sijaan ahmakin....josta ei pisteitä herunut........ (harmi kun jäi kuvat ottamatta)

Ulkomuodollisesti Joski on muotovalio ja myös Maailman Voittaja 2014; Joski oli jämtien VSP, ROP-koira oli Ruotsista, hieno uros Jämtkullens Haag. Yhteensä jämtejä oli näyttelyssä noin 70, Suomesta, Ruotsista ja Norjasta. Cacibeja Joski on onnistunut saamaan kolme KV-näyttelyistä, ulkomailla ei ole (vielä?) näyttelyissä käyty.

Joski on sitkeä koira, seuraa sitkeästi, ui vesistöjen yli, eikä noin vain työmaalta tule pois... Sitten on kipeä jos niin käy. Pisin haukku on reippaat 15 tuntia, mutta vielä ei ole koitettu kauanko tosiaan haukkuisi, kun aina otettu pois (karkolta, tien ylityksestä).  Haku on laajaa, eikä ole tiekiiturin vikaa. Yhteistyöpisteet tosin kokeissa monesti jäänyt saamatta, ja saattaapi jäädä kokeen jälkeen metsään... Joski on rakenteeltaan kevyt ja sporttinen, joten 70km päivämatkat ei tuota vaikeuksia. Luonteeltaan muuten aivan 10, lapset saa vetää huulesta, eikä ole ikinä hermostunut mistään. Myös esim. näyttelypaikalla osaa käyttäytyä, mutta näyttelykäyntejä tylsempää ei Joskin mielestä olekaan, joten aika kyllästyneeltä toisinaan näyttänyt... Metsällä onkin sitten virtaa ihan eri tavalla! Joskin pentuearvo on 10/10: sillä aikaa kun Joski oli jalka paketissa, muutamat haukkuivat ensimmäiset ykköset jo heti 9kk iässä, joten varhaiskypsiä ovat. Joskin sisarusparvessa on toinenkin kaksoisvalionarttu sekä yhdellä uroksella myös serti näyttelystä.

Maailman Voittaja 2014 Jalakavan Jojo (kuvanlaatu ei kirkkaassa aurinonpaisteessa paras mahdollinen..)

Joski maaliskuussa 2018.